2010-12-07

Hästarna fick en sen nattning idag, brukar gå ut och ge dom sista givan hösilage vid halv 11-tiden, men idag blev det snarare 11, halv 12. Nåväl, inte dör dom för det.
Rouke har fått ett bad idag, i vart fall man, svans och ben, och han verkade tycka det var riktigt fint, även om vi var utomhus. Han fick sin första Frontline-behandling på sina ben nu vid kvällsfodringen när han hade torkat, så vi får hoppas att det kan ha ihjäl lite av alla äckliga kvalster.
Han har, som 98% av alla andra Friesers, hovskabb - och har förmodligen haft det i flera år. I Holland injicerar man Ivermectin under huden på hästarna, men eftersom det finns risk för att de får en så stark allergisk reaktion att de dör så är det inte tillåtet i Sverige.
I stället får man mixtra med andra preparat för att bli av med skiten :) Det låter så mycket värre med skabb än vad det faktiskt är, t ex så är det nästan bara hästar med mycket hovskägg (ex frieser, ardenner, tinker, nordsvensk) som är drabbade. Andra raser är väldigt ofta bärare, men eftersom hovskabbskvalsterna lever där det finns mycket och tätt hår, så bryter det inte ut på dem.

Nåväl, Rouke har fått en ordentlig kur i vart fall, och den verkar faktiskt fungera!

Så här har schemat sett ut:

Vecka 1 - En behandling med Switch i man, svans och på benen. Viktigt att tänka på är att använda mycket, och att man verkligen gnuggar in det ordentligt. Det gick åt ungefär en halv flaska, ett tips är att använda en liten sprayflaska så spiller man inte så mycket.
Vecka 3 - En ny omgång med Switch, samma procedur som första veckan, ca 10-14 dagar mellan första och andra behandlingen.
Vecka 5 - Noromectin för ca 600 kg (hans vikt), innehåller Ivermectin som jag nämnde tidigare, hjälper kroppen att driva ut skabben även inifrån.
Vecka 6 - Nogrann schamponering av benen, manen och svansen, därefter Frontline på benen när han har torkat. Han fick en liten allergisk reaktion av Switchen, därför använde jag Frontline till denna omgången. Det verkar som att skabben släppt ifrån man och svans, han har ingen skorv där längre, och jag har inte sett honom klia sig heller. Bra tecken!

Om ca 10-14 dagar ska han behandlas på nytt med Frontline på benen, och han ska få en ny spruta med Noromectin 30 dagar efter den första. Sen hoppas jag verkligen att han ska vara av med skiten, att se honom klia sig hysteriskt får mig verkligen att må dåligt!
Bra att veta är att skabbkvalsterna dör vid minusgrader (perfekt väder för det nu - hans täcken, borstar och skydd har varit ute på frysning i en vecka!) och att en hona lägger ca 50000 ägg PER GÅNG, som sedan kläcks efter 10 dagar.

Jag håller med Linda som hjälpt mig med sina erfarenheter - man blir verkligen nipprig av att försöka bli av med sånt här! Det kliar nästan på mig också... ;)

2010-12-06

Rouke har det ganska jobbigt just nu..
Chakenda är i högbrunst och försöker med alla medel att förföra min stackars lilla pojk. Han vet inte riktigt hur han ska hantera det när hon trycker upp rumpan emot honom, och när han diskret försöker gå ifrån henne så följer hon bara efter honom.
Han hanterar det med bravur, även om han blev lite sur när hon kissade i hans hösilagehög innan, så att han istället för att ha maten serverad måste krafsa fram vad han kan hitta under snötäcket, haha. Söthäst!

Ännu en helg har förflutit, och den har varit bra överlag. Gårdagen fick dock en otäck vändning, men som väl är slutade den bra så småningom också. Tur i oturen får man nog säga!

Jag och Ipod ska till Slöinge med hans ögoninflammation vid halv 3 idag, men innan dess ska jag lämna mina vinterdäck hos Sive, hämta spån i Burseryd och göra klart i stallet. Lite lunch på det hade varit gott, och sen skulle jag verkligen behöva städa ur kryss70n.
Då kör vi!


Oupsi..

Jag kunde inte riktigt hålla mig från att rida lite idag ändå..

Rouke har haft en del problem med att bli lämnad ensam, och att lämna de andra. Fokuseringen idag låg alltså mest på att han skulle lyssna på mig, även om hans älskade Chakenda gnäggade i stallet efter sin hjärtas prins.. ;)
Jag red på en av åkrarna runt omkring, och ett snötäcke på ca 25 cm fick åtminstone hans kropp att bli trött relativt snart, och efter ca 15 minuter med övergångar skritt-trav och något litet cirkussprång så lade han mer och mer fokus på mig. Jag nöjde mig efter 30 minuter, och då var han såpass koncentrerad att vi kunde skritta på långa tyglar utan att han ens vinklade sina öron bakåt när tantan gnäggade efter honom. Duktig Rouke!

Allt arbete från marken har verkligen gett resultat, nu ska vi bara få lika bra effekt när jag sitter på ryggen :)


Dags att nana nu, imorgon är det dags för jobb.

2010-12-03

Sådärja, nu börjar det ordna upp sig här igen!

Det har hänt en hel del här de senaste veckorna, och jag ska försöka att dra det lite kortfattat.

Eamon Hickey

Eftersom min kära Karolina Larsson är ute och reser så hoppade jag in för henne och jobbade hos Eamon i 5 veckor. En helt otroligt lärorik och rolig period! Eventuellt ska jag jobba lite nu i december också, men det är ingenting som är helt bestämt. Under dessa veckorna bodde jag hos min käre man i Falkenberg, och det var supermysigt :)

Rouke van der Annehoeve

Hästen som jag var och provred hamnade hos mig till slut, och han har varit med mig nere hos Eamon. Just nu bor han dock hemma på gården, och som sällskap har han det supersöta halvblodsstoet Chakenda. Vi har inte riktigt kommit igång som planerat eftersom ett muskelfäste i mitt vänstra knä blev inflammerat under den andra/tredje veckan hos Eamon, så vi har i stället arbetat mycket från marken.

Laseroperation

Den 1 december laseropererade jag mina ögon, och hittills är jag supernöjd! Med glasögon har jag haft -5,0 och -5,25 och på återbesöket dagen efter hade jag helt normal syn igen. Fantastiskt!
Det innebär dock att jag får ta det lite lugnt i stallet denna veckan, för infektionsrisk osv.
Sen ska vi komma igång på riktigt!Förändring!

hm, det här är bara jättekonstigt.. Jag kopierar in länken till en header, och får en gammal?
Mycket, mycket skumt..


RSS 2.0